In de zomer staan op “de Sleage” de graanvelden er schitterend bij. Elke zomer houden Jan en Ingrid Steverink in hun gouden velden inspirerende graanwandelingen. Afgelopen jaar vroegen zij aan mij of ik een recept wilde ontwikkelen wat hierbij paste.

Naast granen, verbouwen zij ook verscheidende bonen.

De gouden gloed van deze granen en de mooie bonen inspireerde mij tot het recept van een bonenspread.

Ingrediënten

100 gram gedroogde witte bonen (Slaege)

100 gram gedroogde woudbonen (slaege)

2 tenen knoflook

1 citroen

1 bosje peterselie

1 bosje bieslook

2 eetlepels sesamolie

1 theelepel witte miso-pasta*

Olijfolie

Zout

Peper

*Zelf miso pasta maken? Dit kan met de sojabonen van de Slaege. Voor een duidelijk recept, met eventueel een workshop, kunt u kijken wateetons.com

Benodigdheden

2 ruime bakken

2 pannen

Vergiet

Blender

Spatel

Potje om te bewaren

  1. Laat de witte bonen en de woudbonen in 2 aparte bakjes ongeveer 24 uur weken in ruim water.
  2. Spoel ze hierna goed af.
  3. Kook de bonen samen met de knoflook. De witte bonen ongeveer 1,5 uur. De woudbonen ongeveer 1 uur. (Gebruikt u een hogedruk pan? Dan kunnen de twee verschillende soorten bonen bij elkaar in de pan en is 30 minuten koken voldoende)
  4. Rasp ondertussen de schil van de citroen en pers het sap uit. Snijdt de peterselie en de bieslook in grove stukken.
  5. Doe de citroen, de sesamolie, zout, peper, bieslook, peterselie, miso-pasta en een flinke scheut olijfolie in de blender. Vermaal dit tot een fijne, groene substantie.
  6. Giet de bonen af en voeg deze toe aan de blender. Vermaal nu alles bij elkaar tot een smeuïge pasta. Voeg eventueel nog olijfolie toe wanneer de pasta te droog blijkt te zijn.

Eetsmakelijk!

©AK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *